V času od pojava novega koronavirusa in prvega pandemijskega obdobja se je v svetu nabralo veliko izkušenj in znanja tako o virusu SARS-CoV-2 in poteku bolezni Covid-19 kot tudi o učinkovitih načinih zaščite pred okužbo. Eden od najučinkovitejših načinov preprečevanja okužbe je nošenje zaščitne maske, zato je veliko naporov usmerjenih v proučevanje učinkovitosti različnih vrst obraznih mask in respiratorjev ter v izboljšave njihovih lastnosti. V sodelovanju s specializanti medicine dela, prometa in športa smo pregledali najnovejšo literaturo o tem in pripravili povzetke (glej povezave spodaj). Ob tem je pa je treba poudariti, da je treba za učinkovito preprečevanje okužbe poleg nošenja mask upoštevati tudi vsa preostala priporočila, predvsem vzdrževanje varne razdalje ter higiena rok in kašlja.

Prav tako smo povzeli dosedanje izkušnje pri spremljanju širjenja okužbe s Covid-19 v delovnem okolju in priporočila za oceno tveganja v različnih panogah in za specifična delovna mesta.

 

Povzetke objavljamo tukaj:

Obrazne maske in respiratorji v boju proti pandemiji Covid-19: pregled materialov, prednosti in perspektive v prihodnosti

Obrazne maske v novi normalnosti Covid-19: materiali, testiranja in perspektive

Učinkovitost mask iz blaga pri zaščiti pred Covid-19

Tveganje za okužbo s SARS-CoV-2 v delovnem okolju